Jäsentiedote 2/2019

Julkaistu sähköpostitse 21.5.2019

Elokuussa Kansan Sivistysrahaston apurahahaku

Kansan Sivistysrahasto (KSR) tukee apurahoilla sivistystyötä, kulttuuria, yhteiskunnallista tutkimusta ja työväenkulttuuria. Journalistien ja muiden media-alalla työskentelevien ammattitaidon kehittämiseen sekä tutkimus- ja julkaisutoimintaan tarkoitettu Yleisen Lehtimiesliiton opintorahasto kuuluu Kansan Sivistysrahaston hoitamiin rahastoihin.
KSR:n apurahat vuodelle 2020 ovat haettavissa sähköisesti 1.–31.8.2019 Kansan Sivistysrahaston verkkosivujen kautta. Hakuohjeet ja linkki hakuun löytyvät osoitteesta www.sivistysrahasto.fi

Lokakuussa KOM-teatteriin

YLL on varannut 20 lippua KOM-teatterin Valehtelijan peruukki-esitykseen la 12.10. klo 15 näytökseen. Liput jäsenille KOMin pressihintaan 22 euroa ja muille normaalihintaan. Näytelmän ovat kirjoittaneet sen ohjaaja Heini Junkkaala ja näyttelijät Marja Packalen ja Pirkko Saisio. Lisätietoa näytelmästä ja lippujen hinnoista:  https://www.kom-teatteri.fi/valehtelijanperuukki.html. Varaukset Juha Saariselle 31.8. mennessä, juha.u.saarinen@gmail.com tai puh. 050 3787 959.

Seminaari suomalaisten journalistien kansainvälisistä suhteista 27.5. Oodissa

Media- ja viestintätieteellinen seura Mevi ry ja Suomen Journalistiliitto järjestävät ma 27.5. klo 13-16 seminaarin Suomen journalistien kansainvälisistä suhteista: historiakirjojen ja aikalaistodistajien kertomaa. Seminaari pidetään Helsingissä, Keskustakirjasto Oodin (Töölönlahdenkatu 4) Kuutio-salissa. Tilaisuuden ohjelma: https://tapahtumat.journalistiliitto.fi/event/nXz1W. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

YLL opintomatkalla Roomassa

Yleisen Lehtimiesliiton opintomatkalle Roomaan 4.–8. maaliskuuta osallistui 19 liiton jäsentä. Oppaana, ohjelman järjestäjänä ja tulkkina toimi Roomassa asuva freelancetoimittaja Liisa Liimatainen ja matkanjohtajana Markku Vainio.
Suomen Rooman-suurlähettiläs Janne Taalas ja lähetystösihteeri Tapio Rantanen valottivat Italian politiikan taustoja suurlähettilään residenssissä järjestetyssä tapaamisessa ja Suomen Rooman-instituutin intendentti Simo Örmä esitteli Gianicolo-kukkulalla sijaitsevaa Villa Lante -renessanssihuvilaa, jonka Suomen valtio osti vuonna 1950.
Muissa tapaamisissa RAI:n veteraanitoimittaja Maurizio Torrealta kertoi mafian poliittisista yhteyksistä ja Italian ulkopoliittisen instituutin tutkija, tohtori Eleonora Poli Italian sisäpolitiikan viimeaikaisista käänteistä. Edustajainhuoneen parlamenttiryhmien tiloissa oli tapaaminen demokraattisen puolueen varapuheenjohtajan, kansanedustaja Ivan Scalfarotton kanssa, joka toimi pari vuotta talousministeriön valtiosihteerinä Paolo Gentilonin hallituksessa.
Italian ainoan jäljellä olevan vasemmistolaisen valtakunnallisen päivälehden, Il manifeston, toimituksessa toimittajat Daniela Preziosi ja Simone Pieranni kertoivat lehden historiasta ja näkymistä. Noin 30 000 kappaleen painoksena leviävän lehden tulevaisuus on taas vaakalaudalla, kun oikeistohallitus päätti poistaa siltä lehdistötuen, joka on kattanut kolmasosan budjetista. Kts. YLL:n kotisivulta laajempi matkaraportti.

Poisnukkuneita jäseniä

Viime ja tämän vuoden aikana ovat YLL:n jäsenistöstä poistuneet  Toini Aho 90, Peter Lodenius 76, Pekka Pajuvirta 74, Keijo Savolainen 89 ja Christina Nordgren-Siivonen 84 vuoden iässä.

Toini Aho työskenteli  yli 20 vuotta  eri tehtävissä oululaisessa Kansan Tahto -lehdessä sodan jälkeen. Peter Lodenius teki merkittävän journalistisen uran suomenruotsalaisessa mediassa, erityisesti Ny Tidissä. Pekka Pajuvirta toimi Kansan Uutisissa pitkään valokuvaajana. Keijo Savolainen oli  muun muassa Hämeen Yhteistyön päätoimittajana 1960-luvulla ja sen jälkeen Yleisradiossa mm. radio- ja ohjelmajohtajana 1990-luvun vaihteeseen. Christina Nordgren-Siivonen  työskenteli Ny Tidin toimittajana ja toimitussihteerinä vuoteen 1973, jolloin hän siirtyi SAKn ruotsinkielisen lehden Löntagarenin toimittajaksi ja toimitussihteeriksi. Lodenius ja Nordgren-Siivonen olivat myös pitkäaikaisia YLLin hallituksen jäseniä.