Jäsentiedote 2/2011

VR lopettaa lehdistöalennuksen

VR-Yhtymän matkustajaliikenteen kaupallinen johtaja Jussi Rönkkönen on päättänyt 1.4.2011 alkaen lopettaa 25 prosentin lehdistöalennuksen, jonka on saanut mm Yleisen Lehtimiesliiton uudella jäsenkortilla.

Perusteluna on se, ettei alennusta haluta antaa yhdelle ammattiryhmälle ja huoli erityisalennuksen vaikutuksesta journalistien objektiivisuuteen VR:ää kohtaan. VR:n mukaan päätökseen vaikutti myös lehdistöalennusten kyseenalaistaminen mm Journalisti-lehden keskustelupalstalla.

VR myy lehdistölippuja maaliskuun 2011 loppuun asti. Ne kelpaavat toukokuun loppuun asti.

Yleisen Lehtimiesliiton uudella jäsenkortilla saa edelleen 30 prosentin alennuksen pitkän matkan busseissa sekä ulkomaan laivareiteillä. Tallink-Silja myöntää 50 prosentin alennuksen normaalihintaisista reitti- ja risteilyhinnoista.

VR:n lehdistölippu syntyi toisen maailmansodan jälkeen osana valtion lehdistötukea. Alennuksen sai aluksi työmatkoille päätoimittajan allekirjoittamalla hakemuksella ja myöhemmin VR:n hyväksymällä jäsenkortilla, joita nyt on 20 järjestöllä.

Suurin lehdistöalennuksen käyttäjäjoukko ovat olleet Suomen Journalistiliiton 15 700 jäsentä. Aatteellisista journalistijärjestöistä alennuksen ovat saaneet Yleisen Lehtimiesliiton, Publicistförbundetin, Keskustan lehtimiesten ja Suomen Sosialidemokraattisen Sanomalehtimiesliiton jäsenet. Lisäksi listalla on kaksi kustantajien järjestöä, viisi päätoimittajayhdistystä, viisi erikoistoimittajien yhdistystä, ulkoministeriön lehdistökortti ja Suoma ry, johon kuuluu 157 matkailuorganisaatiota.

 

Eduskunta Ryhmäteatterissa

YLL on hankkinut 20 lippua Eduskunta -näytelmän esitykseen torstaina 24. maaliskuuta. Esitys alkaa Ryhmäteatterin Pengerkadun näyttämöllä, Pengerkatu 11 kello 19.00 ja päättyy noin 22.30.

Näytelmän päähenkilöinä ovat kansanedustajat, ja repliikit on poimittu eduskunnan täysistuntojen pöytäkirjoista. Eduskunta – satiiri vaurauden uusjaosta on jatkoa Susanna Kuparisen Valtuusto-trilogialle, jossa tutkittiin Helsingin kaupungin poliittista todellisuutta sekä poliitikkoja ja heidän varjoonsa jääviä virkamiehiä. Esityssarja pyrkii selvittämään, miten valtaa Suomessa todellisuudessa käytetään ja kenen taskuihin yhteiset rahat lopulta menevät.

Liput jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Jäsenet maksavat 10 euroa ja seuralaiset 12 euroa. Sihteeri Markku Vainio ottaa ilmoittautumisia vastaan osoitteessa yll@welho.com tai puhelimella 0440 773 004.

 

Minskin matka uusiksi

Toukokuussa Minskiin suunniteltu bussimatka peruuntuu, koska mukaan ei saatu riittävää määrää osanottajia. Työn alla on pienemmällä ryhmällä lentäen tehtävä kuuden yöpymisen matka samaan hintaan eli 500 € jäseniltä ja 600 € muilta.

Air Balticin lento lähtee Helsingistä sunnuntaina 22. toukokuuta 18.00 ja on Minskissä 21.30. Paluu on lauantaina 28. toukokuuta 11.25. Meno ja paluu tapahtuvat Vilnan kautta. Majoitus on kahden hengen huoneissa lähellä keskustaa sijaitsevassa hotelli Jubileinijasssa. Matkan johtajana toimii Aimo Ruusunen. Sihteeri ottaa ilmoittautumisia vastaan.

 

Savisaaren pakeilla Tallinnassa

Yleisen Lehtimiesliiton 4. – 5. helmikuuta järjestämälle viikonloppumatkalle Tallinnaan osallistui 20 liiton jäsentä ja seuralaista. Matkalla perehdyttiin Viron poliittiseen tilanteeseen maaliskuun parlamenttivaalien alla ja katsottiin Potr Iljits Tshaikovskin klassikkobaletti Joutsenlampi Estonia-teatterissa.

Viron politiikkaa valottivat Suomen Tallinnan suurlähettiläs Aleksi Härkönen, Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar ja hallitsevan Reformipuolueen vaalipäällikkö Annika Arras. Maaliskuun vaalien ei odoteta muuttavan suuntaa Virossa, vaan pääministeri Andrus Ansipin oikeistokoalitio saanee mandaatin jatkaa uusliberalistista talouspolitiikkaansa.

Oppositiossa olevaa Keskustapuoluetta johtava Savisaar otti Yleisen Lehtimiesliiton ryhmän vastaan Tallinnan kaupungintalolla. Kaupunginjohtajaa on viime aikoina riepoteltu julkisessa sanassa sen jälkeen kun Viron turvallisuuspoliisi väitti hänen pyytäneen vaalirahaa Venäjältä. Pääministeri kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä Savisaaren kanssa. Savisaar taas uskoo, että Viron ja Venäjän pysyvät jäissä nykyisen hallituksen aikana.