Jäsentiedote 2/2012

ILMOITTAUDU LIITTOKOKOUKSEN LOUNAALLE

Kuten aiemmissa tiedotteissa on kerrottu, Yleisen Lehtimiesliiton sääntömääräinen liittokokous pidetään lauantaina 26. toukokuuta 2012 kello 11.00 alkaen Helsingissä Rakennusliiton kokoustilassa, Siltasaarenkatu 4. Ilmoittautuminen kokouspaikalla alkaa kello 10.00.

Kokouksessa luovutetaan Yleisen Lehtimiesliiton vuoden 2012 journalistipalkinto ja käsitellään sääntömääräiset asiat sekä aloite yhdistyksen nimen muuttamisesta. Liittokokousesitelmän pitää Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka puoluelehtien ja politiikan journalismin tilasta.

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola tarjoaa kokoukseen jälkeen osanottajille myöhäisen lounaan laivaravintola Wäiskissä, Hakaniemenranta 11. Kello 16.00 alkavalle lounaalle pääsee ilmoittautumalla 19.5.2012 mennessä sihteerille osoitteeseen yll@welho.com tai puhelimella 0440 773 004.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville kokouksen osanottajille maksetaan matkat kotimaan liikenteen halvimman taksan mukaan ja järjestetään majoitus tarvittaessa. Majoitusta voi kysellä sihteeriltä.

 

ELOKUUSSA OSLOON

Yleinen Lehtimiesliitto järjestää 7. – 12. elokuuta opintomatkan Osloon. Matka päättää liiton pohjoismaisen projektin, jonka puitteissa on vierailtu 2009 Tukholmassa, 2010 Reykjavikissa ja 2011 Kööpenhaminassa. Oslon matkan mahdollistaa Norjalais-suomalaiselta kulttuurirahastolta saatu avustus.

Osloon pääsee 12 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Sihteeri ottaa ilmoittautumisia vastaan osoitteessa yll@welho.com ja numerossa 0440 773 004.

Viiden yöpymisen matka maksaa YLL:n jäsenille 300 € ja seuralaisille 350 €. Majoitus on kahden hengen huoneissa Oslon keskustassa sijaitsevassa Thon Hotel Spectrumissa***. Norwegianin suora lento Osloon lähtee Helsinki-Vantaan kentältä tiistaina 7. elokuuta kello 17.05. Paluulento on Helsingissä sunnuntaina 12.elokuuta kello 16.35. Matkan ohjelmassa on politiikkaa ja kulttuuria.

 

SANANVAPAUDESTA PIETARISSA

Yleisen Lehtimiesliiton Pietarin matkalle 18. – 20. huhtikuuta osallistui 12 jäsentä ja kahdeksan seuralaista. Nevan metropoliin matkattiin Princess Maria aluksella ja kotiin palattiin Allegro-junalla. Matkanjohtajana toimi Pentti Stranius.

Matkan aiheena oli Pietarin Suomi-talolla 20. huhtikuuta järjestetty seminaari sananvapauden tilasta Venäjällä. Teemasta alustivat Novaja Gazetan Pietarin painoksen ex-päätoimittaja Nikolai Donskoi, freelance-toimittaja Igor Shnurenko ja Pietarin valtion yliopiston kansainvälisten asioiden varadekaani, apulaisprofessori Ruslan Bekurov. Suomalaistutkijan näkökulman seminaarin toi Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Jukka Pietiläinen.

Alustajien mukaan Venäjällä vallitsi kokoontumisen ja sanavapauden suojasää kolmen kuukauden ajan ennen tämän kevään presidentinvaalien ratkaisua. Suojasää ilmeni suurina mielenosituksina, joihin opiskelijatkin ottivat osaa aktiivisesti ilman, että yliopiston johto puuttui siihen.

Pietarin Suomi-talo on suomalaisen kulttuurin, tieteen ja elinkeinoelämän keskittymä sekä Suomen ja Venäjän välisen kanssakäymisen kohtauspaikka aivan Pietarin ydinkeskustassa. Talo on osa historiallista kirkkokartanoa. Sen keskus on Inkerin suomalais-luterilainen Pyhän Marian kirkko ja siinä aloitti suomalainen koulu jo vuonna 1847.

 

DIPLO PUOLEEN HINTAAN

Suomenkielinen Le Monde diplomatique ja Novaja Gazeta ovat kasvaneet 48-sivuiseksi maailmanpoliittiseksi aikakauslehdeksi, joka ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. YLL:n jäsenet saavat uuden lehden erityishintaan 18 eurolla koko vuodeksi kotiin kannettuna. Normaalihinta on 32 euroa. Tilaa sähköpostilla (mainitse YLL): myynti@mondediplo.fi tai puhelimitse 040 179 5297.

Nelivärisen uuden lehden selkäranka on Le Monde diplomatiquen laajentuva lehtiperhe: Diploja ilmestyy jo 30 eri kielellä yhteensä 51 eri painoksena. Lehteen käännetään myös tuore valikoima artikkeleita Novaja Gazetasta, joka on Venäjän viimeisiä riippumattomia sanomalehtiä. Lehden nettisivu löytyy osoitteesta http://mondediplo.fi/