Jäsentiedote 5/2013

LEHTIMIESELÄKE PALAUTETTAVA

Yleinen Lehtimiesliitto, Keskustan Lehtimiehet ja Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto ovat sopineet yhteisestä kannanotosta, jossa vedotaan opetusministeri Paavo Arhinmäkeen ja puolueiden eduskuntaryhmiin valtion ylimääräisen sanomalehtimieseläkkeen palauttamiseksi opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiin.

Kymmeneen uuteen sanomalehtimieseläkkeeseen osoitettu määräraha on poistettu vuoden 2013 tulo- ja menoarviosta journalistijärjestöjä kuulematta. Sen sijaan sanomalehtimieseläkkeeseen verrattavan taiteilijaeläkkeen asemaan opetusministeriö ei puuttunut.

Sanomalehtimieseläkkeen lopettamista ei perustella valtiontalouden säästöillä vaan journalistien eläkkeiden keskimääräisellä nousulla ja menossa olevilla hankkeilla luovien alojen työntekijöiden sosiaaliturvan parantamiseksi.

Valtiovalta on vuosikymmeniä pyrkinyt turvaamaan luovien alojen ansioituneiden edustajien vanhuudenturvan ylimääräisillä taiteilija- ja lehtimieseläkkeillä. Ylimääräisiä sanomalehtimieseläkkeitä on vuodesta 1977 lähtien myönnetty tunnustuksena pitkästä ja ansioituneesta urasta, mutta viime kädessä sosiaalisin perustein.

Suuri osa puoluelehtien palveluksessa olleista journalisteista saa keskimääräistä pienempää eläkettä, koska palkat näissä lehdissä ovat jääneet jälkeen yleisestä tasosta. Vakituisessa työsuhteessa olevien eläketurvaa ovat heikentäneet myös saneeraukset, jotka ovat kohdistuneet varsinkin ikääntyneempiin journalisteihin. Huonoimmassa asemassa ovat freelancerit ja muut epätyypillisissä työsuhteessa olevat journalistit.

Hallitusohjelmaan sisältyvä hanke luovilla aloilla työskentelevien ja muiden itsensä työllistävien sosiaaliturvan epäkohtien korjaamisesta parantaa lähinnä niiden asemaa, jotka nyt ovat oikeutettuja taiteilijaeläkkeeseen. Journalistijärjestöillä ei ole edustusta asiaa valmistelevassa työryhmässä.

Pidämme valtion ylimääräisen sanomalehtimieseläkkeen lopettamista hätiköitynä ja yksipuolisena toimena. Toivomme, että määräraha kymmeneen uuteen sanomalehtimieseläkkeeseen palautetaan budjettiin, todetaan kannanotossa.

OPINTOPÄIVÄ LÄHESTYY

Yleisen Lehtimiesliiton tilaa ja toiminnan näköaloja käsittelevä sisäinen seminaari järjestetään lauantaina 4. toukokuuta Helsingissä Rakennusliiton kokoustilassa, Siltasaarenkatu 4.

”Opintopäivä” alkaa kello 10.00 ja päättyy noin 16.00. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola kertoo jäsenliittojen suhteista keskusliittoon, YLL:n varapuheenjohtaja Eliisa Alatalo alustaa toiminnan visioista ja tohtori Aimo Ruusunen liiton omaisuuden käytöstä ja hoidosta. Liiton nimeä ruotii YLL:n puheenjohtaja Juha Saarinen. Lisäksi tilaisuudessa esitellään liiton nettisivujen uudistamista.

Osanottajille tarjotaan lounas Juttutuvassa. Lounaalle pääsee ilmoittautumalla perjantaihin 26. huhtikuuta kello 12.00 mennessä sihteeri Markku Vainiolle osoitteeseen yll@welho.com tai puhelimella numeroon 0440 773 004. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta seminaariin tuleville korvataan matkat kotimaan halvimman tariffin mukaan.

F-SECUREN TARJOUS

SAK on neuvotellut tietoturvayhtiö F-Securen kanssa kaikkien SAK:laisten liittojen jäsenille yhteisen jäsenedun. F-Secure Internet Security 2013 -tietoturvapaketti yhdelle PC-koneelle maksaa 39,90 €, kolmelle PC- koneelle 49,90 € ja viidelle PC, Mac tai Android koneelle 59,90. Jäsenetu on paketista riippuen 10 – 20 €. Pakettia voi kysellä sihteeriltä.

KUNTOLOMIA LEVILLÄ JA RUISSALOSSA

Yleinen Lehtimiesliitto on tehnyt markkinointivarauksen jäsenilleen Palkansaajien Hyvinvointi ja Terveys ry:n (PHT) kuntolomista Kylpylähotelli Levitunturissa, Ruissalon Kylpylässä ja Ikaalisten kylpylässä. Viiden vuorokauden täyshoito kuntoutusohjelmineen maksaa aikuisilta 125 € ja 6 -16-vuotilaita lapsilta 75 €. Alle kuusivuotiaat pääsevät ilmaiseksi ja työttömät puoleen hintaan.

Levin jakso on 25.–30.8.2013, teemana painonhallinta. Haku päättyy 26.6.2013. Ruissalossa harjoitetaan liikuntaa 29.–4.10.2013. Haku päättyy 31.7.2013. Ikaalisten kylpylässä on 4.-9.8.2013 Miesten jakso. Haku päättyy 5.6.2013.

Tietoa ja kuntolomista ja hakumenettelystä saa osoitteesta: www.pht.fi tai numerosta 020 144 1310.