Jäsentiedote 6/2018

Kansan Sivistysrahaston apurahat haettavissa elokuussa 2018

Kansan Sivistysrahasto (KSR) tukee apurahoilla sivistystyötä, kulttuuria, yhteiskunnallista tutkimusta ja työväenkulttuuria. Myös erityisesti jäsenten ammattitaidon kehittämiseen sekä tutkimus- ja julkaisutoimintaan tarkoitettu Yleisen Lehtimiesliiton opintorahasto kuuluu Kansan Sivistysrahaston hoitamiin rahastoihin.

KSR:n apurahat vuodelle 2019 haetaan sähköisesti 1.-31.8.2018 Kansan Sivistysrahaston verkkosivujen kautta. Hakuohjeet ja linkki hakuun löytyvät osoitteesta www.sivistysrahasto.fi.

Ilmari Nykänen in memoriam 1930–2018

Kansan Uutisten pitkäaikainen poliittinen pilapiirtäjä Ilmari Nykänen kuoli 87-vuotiaana 22.4.2018 Helsingissä äkilliseen sairauteen. Hän oli syntynyt Kotkan Karhulassa 20.5.1930. Nykänen piirsi Kansan Uutisiin 1957–1993 ja aloitti jo sen edeltäjässä Vapaassa Sanassa 1954. Kansan Uutisten lisäksi Nykänen piirsi ammattiliittojen lehtiin, Suomi-Neuvostoliitto-seuran lehteen, Apuun, Seuraan, ym. Ilmari Nykäsen julkaistujen piirrosten kaari oli yli 60 vuoden mittainen, sillä Rakentaja-lehdessä niitä julkaistiin vielä viime vuosikymmenelläkin. Ilmari Nykänen oli vasemmistolainen, muttei halunnut kuulua puolueisiin, vaan halusi säilyttää poliittisen riippumattomuutensa. Yleisen Lehtimiesliiton Journalistipalkinnon hän sai vuonna 1980. Ilmari Nykäsellä oli myös kakkosammatti, sillä opiskeltuaan sähköasentajaksi hän alkoi työskennellä veneveistämöllä veneenrakentajana pilapiirtäjän työn ohessa. Kansan Uutiset julkaisi 1982 Jorma Rotkon toimittamana kokoelmateoksen Ilmarin parhaat: Kuvia työstä ja taistelusta.

Kulttuurilahja.fi, KSR:n lisätuki lahjoituksiin

Kansan Sivistysrahasto on perustanut kulttuurin joukkorahoitusmallin, Kulttuurilahjan. Kulttuurilahja.fi-sivuston kautta kulttuurihankkeisiin lahjoittaminen on tehty helpoksi ja lahjoitettava summa voi pienimmillään olla 10 euroa. Kulttuurilahja.fi kautta maksettuihin lahjoituksiin KSR maksaa 20 % lisätuen eli maksaessasi hanketukea esimerkiksi 100 euroa KSR tilittää tuettavalle hankkeelle 120 euroa.

Kulttuurilahjan kautta voi myös hakea rahoitusta omalle hankkeelle. Rahoitusta haetaan joukkorahoituspalvelu-ajatuksella. Kerrallaan hankkeita on aktiivisena 10–15, oli kyse yksittäisestä ihmisestä tai laajemmasta työryhmästä. Hankkeet esitellään Kulttuurilahja-verkkosivulla, jota kautta myös hankkeen tukeminen tapahtuu.

Papin perhe la 6.10.2018 lippuja jäljellä

Teatteri Avoimien Ovien Minna Canth-näytelmään Papin perhe la 6.10. klo 16.00 on varattu lippuja  15 kpl á 19 euroa. Varaukset Juha Saariselle 10.9. mennessä, juha.u.saarinen@gmail.com tai puh. 050 3787 959.

EU:n uusi tietosuoja-asetus (GDPR)

EU:n uusi tietosuoja-asetus (GDPR) tuli voimaan 25.5.2018 alkaen. YLL:n osalta se ei ole aiheuttanut mitään merkittävää muutosta, koska säilytämme jäsenistä vain toiminnan kannalta tarpeellisia tietoja. Työvaliokunnan päätöksen mukaisesti puheenjohtaja Niko Peltokangas ja sihteeri Erkki Hirvonen tekevät YLL:lle uuden tietosuojaselosteen huomioiden EU:n tietosuoja-asetuksen.