Jäsentiedote 7/2013

KUOLLUT KAUPUNKI OOPPERASSA 11.11.

Yleisen Lehtimiesliitto on varannut 15 lehdistölippua Kansallisoopperan Die tote Stadt – Kuollut kaupunki esitykseen 11. marraskuuta. Lipun hinta jäsenille on 26 euroa. Paikat ovat permannolla rivillä 14. Ilmoittautumiset Juha Saariselle 31. lokakuuta mennessä osoitteeseen juha.u.saarinen@welho.com tai puhelinnumeroon 050 378 7959.

Erich Wolfgang Korngoldin ( 1897 – 1957 ) kolminäytöksinen nuoruudenteos esitettiin ensi kerran Hampurissa vuonna 1920 ja kiellettiin natsien kaapattua vallan Saksassa ja Itävallassa. Juutalaissyntyinen Korngold pakeni Hollywoodiin, missä hän loi menestyksekkään uran elokuvasäveltäjänä. Konserttimusiikin pariin hän palasi toisen maailmansodan jälkeen.

Kuolleen kaupungin musiikin johtaa Mikko Franck ja ohjaa Kasepr Holten. Päärooleissa vierailevat sopraano Camilla Nylund ja tenori Klaus Florian Vogt. Esityskieli on saksa ja tekstitys mm suomeksi. Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto kertoo Korngoldista ja Kuolleesta kaupungista Almisalin lämpiössä kello 18.15 alkavassa teosesittelyssä. Oopperan esitys alkaa kello 19.00 ja kestää 3 tuntia 15 minuuttia.

 

JÄSENILTA EDUSKUNNASSA 26.11.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on kutsunut Yleisen Lehtimiesliiton jäseniä vierailulle tiistaina 26. marraskuuta kello 17.00 alkaen. Ilmoittautumiset sihteerille 13. marraskuuta mennessä osoitteeseen yll@welho.com tai puhelinnumeroon 0440 773 004.

Jäsenillassa ryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie, kansanedustajat Anna Kontula ja Eila Tiainen sekä Vasemmistoliiton puoluesihteeri Marko Varajärvi valottavat omia ja puolueen kantoja ajankohtaisiin sanomalehdistön ja journalismin kysymyksiin: Onko ylimääräinen sanomalehtimieseläke mahdollista palauttaa valtion budjettiin? Sanomalehdistön levikkiluvut pienenevät vuosi vuodelta – tarvitaanko valtio apuun monipuolisen sanomalehdistön säilyttämiseksi Suomessa? Miten käy puoluelehdistön, jos viestintätuki liitetään osaksi puoluetukea?

 

KATALONIAN TIELLÄ BARCELONASSA

Katalonian itsenäisyyshanke oli teemana Yleisen Lehtimiesliiton tämän vuoden opintomatkalla, joka suuntautui 10. – 15. syyskuuta Espanjan koillisen itsehallintoalueen pääkaupunkiin Barcelonaan. Mukana oli 16 liiton jäsentä ja seuralaista.

Matkan ajoitukseen vaikutti 11. syyskuuta vietettävä Katalonian kansallispäivä Diada, jota viime vuosina on juhlittu mielenosoituksin itsenäisyyden puolesta. Viime vuonna ne keräsivät Barcelonaan toista miljoonaa ihmistä. Tänä vuonna itsenäisyyttä ajoi koko Katalonian alueen läpi kulkenut 400 kilometrin pituinen ihmisketju, Katalonian tie, jossa aluehallituksen mukaan oli 1,6 miljoonaa osanottajaa, viidesosa itsehallintoalueen 7,5-miljoonaisesta väestöstä.

Välittömänä tavoitteena on itsenäisyyttä koskevan kansanäänestyksen järjestäminen ensi vuonna, jolloin Katalonian itsenäisyyden päättäneestä Barcelonan kukistumisesta vuonna 1714 tulee kuluneeksi 300 vuotta. Mariano Rajoyn oikeistohallitus torjuu äänestyksen Espanjan perustuslain vastaisena. Kansanäänestystä kannattaa yli 80 prosenttia katalonialaisista ja itsenäisyyttä 52 prosenttia.

Opintomatkalaiset seurasivat mielenosoitusta Barcelonan kävelykadulla Ramblalla. Katalonian aluehallituksen Generalitatin ulkoministeriössä itsenäistymisprosessia valotti valtiosihteeri Roger Albinya. Itsenäisyyttä ajaa myös uusi katalaninkielinen päivälehti Ara, jonka toimituksessa matkalaiset otti vastaan päätoimittaja Carles Capdevila.

Kansanäänestyksen hyväksyy mutta täyttä itsenäisyyttä vierastaa kaksi Katalonian vasemmistopuolueista, sosialidemokraattinen PSC ja Vaihtoehtoinen vasemmisto EUiA. Molempien mielestä yksipuolisella itsenäisyysjulistuksella ei ole vielä riittävää kannatusta. Sosialistien näkemyksiä selosti puoluetoimistossa Euroopan asioiden sihteeri Esther Niubo. EUiA:n ja Katalonian kommunistisen puolueen pääsihteeri Joan Josep Nuet tapasi opintomatkalaiset ennen neuvottelua, jossa vasemmistoryhmät ja kansalaisjärjestöt pohtivat strategiaansa kansallispäivän mielenosoituksen jälkeen.

 

TUTKIMUSTA JA KULTTUURIA TAMPEREELLA

Yleisen Lehtimiesliiton tämän vuoden kulttuuriretki suuntautui 6. syyskuuta Tampereelle. Retkelle osallistui 15 jäsentä ja seuralaista. Ohjelmassa oli tutustuminen kaupungin sosiaali- ja terveystoimeen, vierailu Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikössä sekä Tampereen Työväen Teatterin uutuusmusikaali Prinsessa.

Tampereen sosiaali- ja terveystoimen ajankohtaisia haasteita valotti Raatihuoneella apulaispormestari Mikko Aaltonen. Yliopiston journalistiikan opetuksesta kertoi professori Ari Heinonen, tutkimustoimintaa selvitti Comet -tutkimuskeskuksen johtaja Pentti Raittila ja Radio Moreenia esitteli toimituspäällikkö Päivi Harko. Emeritusprofessori Kaarle Nordenstreng muisteli edesmennyttä kansainvälistä lehtimiesjärjestöä IOJ:ta ja toimintaansa sen presidenttinä vuosina 1976 – 1990.

 

SAK JAKAA KULTTUURIRAHAA

Yleisen Lehtimiesliiton jäsenet voivat hakea SAK:n kulttuurirahaston apurahoja tämän vuoden loppuun mennessä. Hakuohjeet ja hakusovellus löytyvät marraskuun alusta alkaen Kansan Sivistysrahaston osoitteesta www.sivistysrahasto.fi. Hakemus lähetetään Yleisen Lehtimiesliiton osoitteeseen Hakaniemenkatu 5 A 8, 00530 HELSINKI.

Myönnettävät apurahat ovat 200 – 1 000 euron suuruisia. Niitä voivat hakea yksittäiset jäsenet tai ryhmät. Apurahoilla tuetaan sivistys ja kulttuuripyrkimyksiä, yhteiskunnallista tutkimustoimintaa, työelämän kehittämishankkeita ja opintomatkoja harkituissa tapauksissa. Niillä ei tueta opiskelua, urheilua tai ammattimaista taiteen tekemistä.