Kulttuuriretkellä Maarianhaminassa

Yleisen Lehtimiesliiton syksyn 2019 kulttuuriretki suuntautui itsehallinnollisen Ahvenanmaan maakunnan pääkaupunkiin Maarianhaminaan 5.–7. syyskuuta. Kahden yöpymisen retkelle osallistui 17 henkeä, joista 14 on jäseniä. Matkalle lähdettiin Turusta Viking Amorellalla. Turkuun palattiin Viking Gracella. Maarianhaminassa yövyttiin hotelli Park Alandiassa.

Maakuntahallinnon rakennuksessa ryhmän otti vastaan Ahvenanmaan ”pääministeri”, maaneuvos Katrin  Sjögren, joka kertoi maakunnan itsehallinnosta ja päivänpolitiikasta. Liberaalijohtaja Sjögrenin kolmen puolueen hallitukseen kuuluvat lisäksi sosialidemokraatit ja Ahvenanmaan kokoomus, maltilliset. Hallituksen kannatus punnitaan lokakuussa pidettävissä maakunta- ja kunnallisvaaleissa.

Oppositiossa olevan Ålands Framtidin tuore johtaja Pia Eriksson vakuutti puolueensa edelleen tavoittelevan Ahvenanmaan itsenäisyyttä mutta hyvin pitkällä tähtäimellä ja valtioliitossa Suomen kanssa. Itsenäisyyspuolueella on enää kaksi edustajaa 30-paikkaisilla maakuntapäivillä. Kansanäänestys itsenäisyydestä vaatisi enemmistön.

Ahvenanmaan toisen päivälehden Nya Ålandin päätoimittaja Anna Björkroos iloitsi siitä, että lehti pari vuotta tuottanut voittoa. Lehden omistaa ahvenanmaalainen miljardööri Anders Wiklöf, joka on suurin omistaja myös sen oikealle kallistuvassa kilpailijassa Ålandissa.

Kulttuuriretken ohjelmaan kuului myös käynti Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisessa museossa, maakunnan taidemuseossa ja Merenkulkumuseossa, jota hallitsee Australiasta vehnää rahdannut nelimastoparkki Pommern.

Kulttuuriretkeläiset Ahvenanmaan maakuntahallituksen aukiolla.
Yhteiskuva Nya Ålandin toimituksessa.