Sakari Selin: TUL:n historia

Työväenliike/vasemmisto on menettänyt vaikutusvaltansa suurimmassa nuorison harrastustoiminnassa, kilpa- ja huippu-urheilussa ja se on saattanut näkyä jo vasemmiston poliittisissa kannatusluvuissa, väittää toimittaja Sakari Selin uudessa kirjassaan Suomen ja työväen asialla, joka julkistettiin viime viikolla.

Kun urheilun rakennemuutoksessa 1994 järjestettiin Suomen urheilujärjestöjä uuteen uskoon, tuhottiin kerta heitolla Työväen Urheiluliiton 75 vuotta kestänyt kunniakas ura myös maan edustusurheilussa. TUL kutistui kuntoliikuntajärjestöksi ja sen myötä vaikutusvalta maan urheiluasioista päätettäessä katosi, toteaa kirjan tekijä, pitkään urheilutoiminnassa mukana ollut Yleisen Lehtimiesliiton perustajajäsen Sakari Selin, 87.

Uudessa kirjassa käydään läpi dokumentoidusti rakennemuutoksen tapahtumat asiakirjoihin pitäytyen. Niitä sävyttävät ainutlaatuinen kuvitus ja uudet yhteenvedot historiallisista yhteyksistä. Ainutlaatuisia ovat kirjoittajan 1970-luvulla laatimat haastattelut 1920-luvun TUL:n urheilun suurista tapahtumista Gunnar Bärlundista Volmari Iso-Holloon hänen viime päivistään vaikean sairauden murtamana.

Kirjan esittelytilaisuudessa kirjoittaja paljasti myös TUL:n ylivoiman ennen rakenneuudistusta eräissä lajeissa, jotka johtivat silloisen porvarillisen keskusliiton SVUL:n äärimmäisiin toimiin: SVUL:n tappioiden jälkeen liitto-ottelut kiellettiin. Nyrkkeilyssä TUL oli voittanut liitto-ottelun Kotkassa numeroin 10-1 ja myös koripalloilussa TUL päihitti koripalloliiton joukkueen

Vuodesta 1979 vuoteen 1993 TUL vei nyrkkeilyn SM kisoissa nimiinsä. peräti 98 mestaruutta nyrkkeilyliiton 70 mestaruutta vastaan. Tämä oli vain pieni yksityiskohta SVUL:n pitkässä taistelussa TUL:n urheiluvoiman tuhoamiseksi. Sen tarkoituksena oli ennen kaikkea katkaista urheilevan nuorison side työväenliikkeeseen. Tässä on nyt onnistuttu, sanoo Selin ja toivoo keskustelua siitä, onko työväen urheilun nousulle vielä mahdollisuuksia.