Tallinnassa Artemi Troitskin kanssa

Yleisen Lehtimiesliiton delegaatio tapasi kulttuurimatkalla Tallinnassa venäläisen kirjailijan ja toimittajan Artemi Troitskin. Hänen kanssaan keskusteltiin Moskovassa ja muualla Venäjällä pidetyistä suurista mielenosoituksista presidentti Putinin hallintoa vastaan.

Itsekin mielenosoituksiin osallistunut Troitski uskoo niiden olevan kestävämmällä pohjalla kuin vuoden 2011 parlamenttivaalien jälkeen syntyneet protestit. Hän sanoo protestien olleen silloin liberaaliälymystön leikkiä.

Nyt myös viranomaisten vastaanotto on ollut erilainen. Poliisi on Troitskin sanoin ”häpeämättömän väkivaltainen”, koska Putin ja Kreml ”ovat varmoja voitostaan” eli uskovat tukahduttavansa protestit. Hän kuitenkin uskoo, että väkivalta heikentää poliisin sisäistä moraalia ja voi kääntyä itseään vastaan.

Putinin hallintoa Troitski pitää pahimpana sitten Stalinin. Erona on se, että Stalin tappoi ihmisiä ja Putin tappaa tulevaisuuden. Se on saanut nuoret protestoimaan, kirjailija sanoo.

Toisinajattelija ei usko, että Putin kestää vallassa vuoteen 2024 saakka. Syrjäyttäjä voi olla protestoiva kansa tai nykyhallintoakin pahemmat voimat. Tulevaisuudenkuvatkaan eivät Troitskia innosta, jos luvassa on ”putinismia ilman Putinia”.

Jos tilanne kotimaassa paranee, Troitski haluaa muuttaa takaisin. Hän muutti Viroon Krimin miehityksen jälkeen vuonna 2014 suojellakseen lapsiaan koulun ja päiväkodin nationalismilta. Troitski sanoo myös menettäneensä työskentelytilaa toimittajana ja luennoijana yliopistolla ”suuren suunsa vuoksi”.

Troitski tunnetaan Venäjällä paitsi toisinajattelijana myös rockin puolestapuhujana. Hän on luennoinut muun muassa Helsingin yliopistossa venäläisestä yhteiskunnasta ja kulttuurista. Hänen kirjojaan on julkaistu Suomeksi 80-luvulta lähtien, viimeksi kulttuurihistoriikki Vastarintaa Venäjällä – Puškinista Pussy Riotiin (Into 2019).

Tallinnan-matkalla katsottiin ja kuunneltiin myös Viron kansallisoopperan West Side Story -musikaali ja vierailtiin uudessa Fotografiska-museossa. Delegaatio tapasi myös toimittaja Kaja Kunnaksen, joka antoi tilannekatsauksen Viron politiikkaan.