Tutustumismatka Unkarin lehdistönvapauteen

Suomalainen toimittajaryhmä vieraili unkarilaislehtien toimituksissa ja tutustui maan poliittiseen tilanteeseen. (Juttu on kirjoitettu alunperin Suomi-Unkari-seuran lehteen.)

Toisiinsa kietoutuneet risaiset liput kertovat jotain Unkarin ja EU:n suhteesta.

Yleisen Lehtimiesliiton (YLL) opintomatka vei 16 toimittajaa Budapestiin huhtikuussa. Halusimme tavata hallituksesta riippumattoman median edustajia ja saada ensikäden tietoa sekä lehdistönvapaudesta että muusta poliittisesta tilanteesta.

YLL on järjestänyt viime vuosina matkoja poliittisesti kiinnostaviin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin. Esimerkiksi vuonna 2021 kävimme Vilnassa ja tapasimme Valko-Venäjän oppositiota. Minskissä olimme vierailleet vuonna 2017. Viimeisin matka suuntautui Brexitin jälkeiseen Lontooseen vuonna 2022.

Unkari valikoitui kohteeksi niin ikään poliittisesti kiinnostavana maana. On eurooppalaisittain merkittävää, että yksi puolue, Fidesz, on onnistunut kahmimaan vallan itselleen ja pääministeri Viktor Orbánille. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan puolue on rakentanut myös mediaimperiumin, jonka julkaisut noudattavat puolueen käskyjä. Kiinnostavuutta lisäsi Orbánin viivyttely Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnissa. Kevään aikana vielä maan presidentti joutui eroamaan ja poliittiselle näyttämölle ilmestyi uusi hahmo, josta toivotaan haastajaa pääministerin harvainvallalle.

Vierailuilla toimituksissa

Tilausbussi vei meidät lentokentältä kiertoajelun kautta ensimmäiseen tapaamiseen. Telex-verkkolehden toimituksessa kuulimme inspiroivan kertomuksen lehden synnystä sen jälkeen, kun toimitus oli irtisanoutunut riippumattomuutensa menettäneestä Index-verkkolehdestä.

Myöhemmin vierailimme sosialidemokraattisessa Népszava-päivälehdessä ja viikottain ilmestyvässä konservatiiviliberaalissa Magyar Hang -lehdessä. Molempien levikki on suhteellisen pieni, mutta tekijät ovat vakuuttuneita vapaan journalismin tarpeellisuudesta ja sitoutuneita sen tekemiseen.

Lehtien lukeminen vähenee siis Unkarissakin ja tärkeimpiä medioita ovat televisio ja nettilehdet. Toivoa muutoksesta luo se, että Telex on nuorten keskuudessa suosittu uutislähde.

Keskustelimme tapaamisissa myös muutoksesta, joka unkarilaisessa yhteiskunnassa on tapahtunut Fideszin valtakauden aikana. Erityisesti suhtautuminen Venäjän autoritääriseen hallintoon on muuttunut nopeasti, mikä herättää ihmetystä tapaamassamme lehtiväessä.

Suomen suurlähetystön neuvonantaja Daniel Lukács kertoi Unkarin yhteiskunnallisesta tilanteesta.

Toisen matkapäivän aamuna saimme Suomen suurlähetystössä kiinnostavan esittelyn Unkarista suomalaisin silmin. Suurlähettiläs Pertti Anttinen ja muu henkilökunta vastailivat kysymyksiin yhteiskunnallisesta tilanteesta.

Pohjoismaiseen tasa-arvoajatteluun tottuneelle tuli yllätyksenä, ettei Unkarin hallituksessa ole yhtään naista eikä asia edes ole julkisen keskustelun kohteena. Vähemmän yllätti arvio siitä, että hallituksella on vahva ote myös maan kulttuurielämästä.

No comments!

Lähestyvät vaalit näkyvät kaduilla mainosten lisäksi vastamainoksina.

Lähestyvät euro- ja paikallisvaalit näkyivät katukuvassa mainoksina – ja vastamainoksina. Poliitikon kasvojen takaa paljastuvat toiset kasvot ja ehdokkaiden valkoisiin paitoihin oli maalattu dollarin symbolit, ”taalavasemmisto”. ”He eivät ansaitse toista mahdollisuutta”, luki opposition ”mainoksessa”, jonka paikalliset kertoivat olevan hallituksen tai sen kannattajien maksamia.

Unkari nousi äskettäin julkaistussa lehdistönvapausindeksissä viisi pykälää sijalle 67 (Suomi on indeksin viides). Tapaamamme toimittajat kuvailevat tilannetta vaikeaksi mutta lisäävät, että kukaan ei ole sentään vankilassa tai kuolemanvaarassa. Fidesz kuitenkin hallitsee mediaa sekä omistusten että mainosmarkkinoiden kautta.

Tapaamamme toimittajat kertoivat tasapainottelusta. Hallitusta kritisoiva mielipideteksti ei välttämättä johda ilmoitusforinttien menettämiseen, mutta kriittisestä paljastusjutusta on seurauksia. Lehdissä on myös tehty järjestelyjä sen varalta, että hallituksen tukemat tahot yrittävät lakkauttaa niitä yrityskauppojen avulla.

Yksi piirre hallituksen ja lehdistön väleissä kuulosti hieman tutulta suomalaisillekin. Fideszin poliitikot eivät anna haastatteluja tapaamillemme lehdille. Suomessa ilmiö ei ole vielä kategorisen kieltäytymisen tasolla, mutta huomasimme samankaltaisuutta joidenkin nykyisen hallituksen ministereiden tavassa viestiä mieluummin nettialustojen kautta kuin toimittajien haastattelemina.

Kysyimme tapaamiltamme toimittajilta näkemystä pääministeri Orbánin haastajaksi nousseen Péter Magyarin mahdollisuuksista tuoda muutosta Unkariin. Häneen suhtaudutaan selvästi odottaen, silti hieman kyynisesti. Kukaan ei ilmoittautunut Fideszin eliittiin kuuluneen lakimiehen faniksi vaan ennemminkin minkä tahansa demokraattisen muutoksen kannattajaksi.

Kulttuuria kauniissa taloissa

Politiikan lisäksi matkalaiset tutustuivat myös Budapestin kulttuurielämään kukin makunsa mukaan: ainakin kansanmusiikkiin, jazziin ja oopperaankin. Oopperatalossa esitettiin Modest Musorgskin Boris Godunovin ensi-ilta. Seurueen ooppera-asiantuntijat osasivat kertoa, ettei esityksen ohjaus ollut kovin onnistunut, mutta amatööreillä riitti ihasteltavaa esityksessä ja ylellisessä miljöössä.

Toisenlaisen kiinnostavan miljöön tarjosi uusi musiikkitalo. Kauniisti ja kekseliäästi ympäristöönsä sulautuvassa rakennuksessa kelpasi tutustua musiikin historiaan tai käydä ihan vain viinilasillisella. Kauniiden talojen kimaran täydensi Gellertin kylpylä, jossa osa porukasta kävi pesemässä talven pölyt itsestään.

YLL:n oman porukan lisäksi moni ulkopuolinen tarjosi apuaan matkan järjestämisessä. Kiitos erityisesti Suomi-Unkari-seuran Botond Vereb-Dérille mediatapaamisten järjestämisestä ja Anne Huotarille hyvistä kontakteista!

Uusi musiikkitalo on mielenkiintoisen näköinen luomus.

Kirjoittaja: Niko Peltokangas