Yllin jäsen pidätettiin Turkissa

Yleisen Lehtimiesliiton jäsen, freelancetoimittaja Taina Niemelä pidätettiin 26. huhtikuuta kadulla Turkin itäisessä Vanin kaupungissa ja karkotettiin 3. toukokuuta maasta syytä ilmoittamatta. Samalla Niemelälle määrättiin 13 kuukauden maahantulokielto Turkkiin.

Niemelä on tänä vuonna ainakin viides ulkomainen journalisti, jonka Turkin viranomaiset ovat ajaneet maasta tai jolta on estetty maahan pääsy. Journalisteja karkotetaan varsinkin Turkin kurdialueilta.

Presidentti Recep Tayip Erdoganin (kuvassa) hallinto käyttää mielivaltaisesti Turkin lainsäädäntöä arvostelun tukahduttamiseen. Terrorismin vastaiset lait mahdollistavat pitkät tuomiot normaalista journalistisesta toiminnasta ja rikoslaki presidentin tai valtion halventamisesta. Tämän vuoden alussa vankilassa istui 30 turkkilaista journalistia.

Turkissa on vireillä lähes 2 000 oikeudenkäyntiä presidentin kunnian loukkaamisesta. Arvostelu pyritään tukahduttamaan myös ulkomailla. Turkin hallinto on yrittänyt sensuroida journalistista sisältöä Saksassa, Sveitsissä ja Ruotsissa. Sananvapausluokituksissa Turkki ei enää ole edes osittain vapaa maa.

Yleinen Lehtimiesliitto tuomitsee Taina Niemelän perusteettoman pidätyksen ja hänelle määrätyn maahantulokiellon. Samalla YLL ilmaisee huolensa sanavapauden tilasta maassa, joka väittää kunnioittavansa eurooppalaisia arvoja.