Pekka Lehtonen: Uusi päivä, Kaikki muuttaa voi

uusipaivaPekka Lehtonen

UUSI PÄIVÄ Kaikki muuttaa voi

Uusi Päivä oli kansandemokraattisen liikkeen Varsinais-Suomen alueen lehti, joka ilmestyi vuosina 1945 – 1969. Sen ensimmäiset tekijät olivat maanalaisen kommunistisen liikkeen aktivisteja. Uusia toimittajia otettiin enimmäkseen ?pystymetsästä?, usein suoraan työpaikoilta. Tämä näkyi sisällössä varsinkin alkuvuosina, jolloin kielenkäyttö oli kovaa ja luokkavihollista lyötiin surutta. Tehtävänä oli saada lisää jäseniä ja kannattajia SKP:lle ja SKDL:lle. Vähän myöhemmin journalistinen taso parani ja lehdestä tuli korostuneemmin tiedottaja ja osallistuja.

Uuden Päivän historia ei ole mikään sankarikertomus eikä menestystarina, toteaa kirjan kirjoittaja, itsekin lehdessä journalistisen työnsä aloittanut FM Pekka Lehtonen (s.1946). Mutta Uusi Päivä ei ollut myöskään mikä tahansa maakunnallinen työväenlehti. Sen tekijöissä oli sisua ja intoa, yritystä ja uskallusta. Lehden teko ei ollut pelkkää työajan kuluttamista. Se oli vaikuttamista Turun kaupungin, Varsinais-Suomen maakunnan ja koko valtakunnankin asioihin. Lehden tekijöille Uusi Päivä oli elämäntapa.

Sanomalehti ei ole koskaan pelkästään sen henkilökunnan työpaikka. Se on ennen kaikkea tuote mutta myös sosiaalinen instituutio. Niin Uusi Päiväkin. Sillä oli suuri joukko avustajia, asiamiehiä ja kannatusyhdistyksen jäseniä, jotka käyttivät paljon aikaa ja vaivaa omaksi kokemansa lehden hyväksi. Uusi Päivä oli suuri yhteisö, joka veti yhtä köyttä, kunnes SKP:n sisäiset riidat sen tuhosivat.

Tilaukset

Kirjan voi tilata 20 euron hintaan osoitteesta:

Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto,
Hakakatu 12, 20540 Turku, puh. (02)2379 140,
sähköposti: jukka.tamminen@vs.vas.fi.
Kirjaa myydään myös Kansan Arkistossa Helsingissä