Ajankohtaistiedote 4/2016

YLL:N JÄSEN PIDÄTETTIIN TURKISSA

Yleisen Lehtimiesliiton jäsen, freelancetoimittaja Taina Niemelä pidätettiin 26. huhtikuuta kadulla Turkin itäisessä Vanin kaupungissa ja karkotettiin 3. toukokuuta maasta syytä ilmoittamatta. Samalla Niemelälle määrättiin 13 kuukauden maahantulokielto Turkkiin.

Niemelä on tänä vuonna ainakin viides ulkomainen journalisti, jonka Turkin viranomaiset ovat ajaneet maasta tai jolta on estetty maahan pääsy. Journalisteja karkotetaan varsinkin Turkin kurdialueilta.

Presidentti Recep Tayip Erdoganin hallinto käyttää mielivaltaisesti Turkin lainsäädäntöä arvostelun tukahduttamiseen. Terrorismin vastaiset lait mahdollistavat pitkät tuomiot normaalista journalistisesta toiminnasta ja rikoslaki presidentin tai valtion halventamisesta. Tämän vuoden alussa vankilassa istui 30 turkkilaista journalistia.

Turkissa on vireillä lähes 2 000 oikeudenkäyntiä presidentin kunnian loukkaamisesta. Arvostelu pyritään tukahduttamaan myös ulkomailla. Turkin hallinto on yrittänyt sensuroida journalistista sisältöä Saksassa, Sveitsissä ja Ruotsissa. Sananvapausluokituksissa Turkki ei enää ole edes osittain vapaa maa.

Yleinen Lehtimiesliitto tuomitsee Taina Niemelän perusteettoman pidätyksen ja hänelle määrätyn maahantulokiellon. Samalla YLL ilmaisee huolensa sanavapauden tilasta maassa, joka väittää kunnioittavansa eurooppalaisia arvoja.

ILMOITTAUDU LIITTOKOKOUKSEN LOUNAALLE

Yleisen Lehtimiesliiton liittokokoukseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kokouksessa puhe- ja äänioikeus on jäsenmaksun maksaneilla jäsenillä ja vapaajäsenillä, mikä tarkistetaan kokouspaikalla. Liittokokouksen lounas tarjotaan vain ilmoittautuneille. Ilmoittautumisia ottaa vastaan sihteeri osoitteessa yll@welho.com tai numerossa 0440 773 004.

Liittokokous pidetään lauantaina 21. toukokuuta Helsingissä Rakennusliitto ry:n hallituksen kokoushuoneessa, Siltasaarenkatu 4.  Ilmoittautuminen alkaa kello 10.00 ja kokous kello 11.00. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Liittokokousesitelmän pitää julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo ammattiyhdistysliikkeen uusista haasteista. Kokouksessa julkistetaan 1 000 euron arvoinen Yleisen Lehtimiesliiton journalistipalkinto kuluneen liittokokouskauden aikana tehdystä journalistisesta teosta.

KALLE KERTOO IOJ:STA

Emeritusprofessori Kaarle Nordenstreng on kirjoittanut Kansainvälisen Journalistijärjestön IOJ:n historiaa, joka alkaa olla painokunnossa. IOJ:n puheenjohtajana vuosina 1976 -1990 toiminut Kalle kertoo järjestöstä jäsentilaisuudessa, jonka YLL järjestää Kansan Arkiston tutkijasalissa, Vetehisenkuja 1 perjantaina 20. toukokuuta kello 16.00 – 18.00. Ilmoittautua voi sihteerille osoitteeseen yll@welho.com tai numeroon 0440-773004.