Ajankohtaistiedote 5/2016

Kuva kokouksesta, jossa kuunnellaan parhaillaan liittokokousesitelmiä.
Hallituksen uutena jäsenenä aloittaa Helvi Kolehmainen (kuvassa etualalla). Kokoukseen osallistui noin 30 jäsentä.

 

Vasen Kaista palkittiin

Yleisen Lehtimiesliiton vuoden 2016 journalistipalkinto annettiin tamperelaiselle Vasen Kaista -verkkolehdelle YLL:n liittokokouksessa, joka pidettiin Helsingissä 21. kesäkuuta. Palkinnon arvo on 1 000 euroa. Sen ottivat vastaan päätoimittaja Sinikka Torkkola ja varapäätoimittaja Cai Melakoski.

Marraskuussa 2013 perustettu, talkoovoimin kaiken aikaa tehty Vasen Kaista on Pirkanmaan Vasemmistoliiton verkkolehti, joka on vakiinnuttanut asemansa vasemmistolaisena maakunnallisena uutiskanavana ja yhteiskunnallisena keskustelupaikkana sekä myös osana Pirkanmaan vasemmiston sisäistä viestintää. Vasen Kaista on lisännyt vasemmistolaista näkyvyyttä mediajulkisuudessa alueella, jossa puolueella ei ole ollut omaa paperista lehteä enää sen jälkeen kun Pirkanmaan Yhteistyö ilmestyi muutaman vuoden 1990-luvulla, todetaan palkinnon perusteluissa.

Vasenta Kaistaa tekemässä on laaja joukko toimittajia ja kuvaajia. Lehden perustamisesta huhtikuun loppuun mennessä eri tekijöitä on ollut 167.  Verkkolehteä on käynyt lukemassa 129 696 kävijää, vierailuja sivuilla on ollut 183 752 ja sivulatauksia 273 932.

Niko Peltokangas puheenjohtajaksi

Yleisen Lehtimiesliiton puheenjohtajaksi valittiin liittokokouksessa Vasemmistonuorten lehden Liberon päätoimittaja Niko Peltokangas, 33. Hän seuraa puheenjohtajana Juha Saarista, 68, joka on johtanut puhetta liitossa vuodesta 2008.

Kuva Niko Peltokankaasta puhumassa kokouksessa.
Yllin hallituksen jäsenenä yhden kauden toiminut päätoimittaja-tiedottaja Niko Peltokangas valittiin puheenjohtajaksi.

Hallitukseen valittiin Eliisa Alatalo, 30, Helsingistä, Cecilia Bergström, 31, Helsingistä, Jouko Joentausta, 64, Helsingistä, Tero Kaikko, 32, Oulusta, Helvi Kolehmainen, 75, Helsingistä, Sirpa Koskinen, 58, Tampereelta, Elias Krohn, 39, Helsingistä, Juha Saarinen Helsingistä, Siskotuulikki Toijonen, 65, Tampereelta ja Markku Vainio, 72, Helsingistä. Hallituksen varajäseniksi valittiin Jarkko Mänttäri, 66, Säynätsalosta, Tiina Ruulio, 58, Helsingistä ja Erkki Hirvonen, 63, Helsingistä. Toiminnantarkastajiksi valittiin Ilja Koskinen, 71, ja Maarit Miettinen, 62. SAK:n hallituksen yleisvarajäseneksi nimitettiin Eliisa Alatalo.

Liittokokousesitelmän piti Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundstöm. Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen alusti palkansaajaliikkeen haasteista. Rakennusliiton kokoustilassa pidettyyn liittokokoukseen osallistui 30 Yleisen Lehtimiesliiton jäsentä.

IOJ:n nousu ja tuho

Emeritusprofessori Kaarle Nordensteng heiluttelee juuri julkaisemaansa kirjaa. Taka-alalla istuu vakava mies kädet puuskassa.
Emeritusprofessori Kaarle Nordensteng.

Emeritusprofessori Kaarle Nordensteng kertoi Kansainvälisen journalistijärjestön IOJ:n noususta ja tuhosta Yleisen Lehtimiesliiton tilaisuudessa, joka järjestettiin Kansan Arkiston tiloissa 20. toukokuuta. Tilaisuuteen osallistui 16 henkeä. Nordenstreng viimeistelee IOJ:n historian kolmatta osaa.

Helsingin kongressissa 1976 IOJ:n puheenjohtajaksi valittu Nordenstreng jätti tehtävän 1991 Hararen kongressissa.  Suomen journalistiliitto irtisanoi kymmenen vuotta kestäneen liitännäisjäsenyytensä samana vuonna ja YLL oman jäsenyytensä vuotta myöhemmin.

Vuonna 1949 IOJ:hin päässyt Yleinen Lehtimiesliitto oli sen ainoa suomalainen täysjäsen. YLL:n puheenjohtajat Kaisu-Mirjami Rydberg, Mauri Ryömä, Olavi Laine ja Paavo Ruonaniemi toimivat varapuheenjohtajina järjestössä, jonka jäsenkunta koostui sosialististen maiden ja kolmannen maailman journalistijärjestöistä.

Nordenstrengin mukaan IOJ ei ole toiminut vuoden 1997 jälkeen, mutta juridisesti se on edelleen elossa Prahassa sijaitsevan pienen kustantamon kautta. Nykyisin journalistien ammattijärjestöjen ainoa maailmanlaajuinen yhteistyöelin on Kansainvälinen journalistifederaatio IFJ.