Jäsentiedote 1/2015

NY TID 70 VUOTTA

Yleinen Lehtimiesliitto järjestää jäsentilaisuuden 70 -vuotiaan ruotsinkielisen vasemmistolehden Ny Tidin merkeissä 24. huhtikuuta kello 16.00 – 17.00 Kansan Arkiston tutkijasalissa, Vetehisenkuja 1. Ilmoittautumiset sihteerille 20.4. mennessä sähköpostitse yll@welho.com tai puhelimella 0440 773 00.

Ny Tidin päätoimittaja Janne Wass esittelee 70-vuotisjuhlakirjan ”I samvetets republik – Ny Tids 70 år som bångstyrig världsförbättrare” ja kertoo lehden näkymistä. Ny Tidin historiaa muistelevat entinen päätoimittaja Peter Lodenius ja toimittaja Christina Nordgren-Siivonen.

Vuoden alussa kuukausilehdeksi muuttunut Ny Tid perustettiin vuoden 1944 alussa SKDL:n ruotsinkieliseksi äänenkannattajaksi. Vuodesta 1991 lehti on edustanut sitoutumatonta punavihreyttä. Tove Janssonin Muumi-sarjakuva ilmestyi Ny Tidissä vuoden päivät kunnes päätoimittaja Atos Wirtanen lopetti sen porvarillisena 1948.

(Edit: tilaisuus peruttiin)

SLAVA LOKAKUUSSA

YLL on varannut lehdistölippuja Kansallisteatterin Slava -näytelmän esitykseen lauantaina 10.lokakuuuta kello 13.00. Lipun hinta on 11 euroa. Puheenjohtaja Juha Saarinen ottaa ilmoittautumisia vastaan osoitteessa juha.u.saarinen@welho.com tai puhelimella 050 3787959.

OPINTOAPURAHOJA EI JAETTU

Yleisen Lehtimiesliiton opintorahaston vuoden 2015 apurahoja ei tänä vuonna jaettu, koska kumpikaan rahastolle tulleista hakemuksista ei täyttänyt rahaston ohjesäännön ehtoja. Opintorahaston hoitokunta päättää vuoden 2016 apurahojen haettavaksi julistamisesta syksyllä.

TARKKAILIJANA KESKUSJÄRJESTÖHANKKEESSA

Yleinen Lehtimiesliitto osallistuu uuden ammatillisen keskusjärjestön perustamishankkeeseen tarkkailijajäsenenä, jolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus liittojen kokouksessa. Uuden, yli puoltatoista miljoonaa palkansaajaa edustavan keskusjärjestön on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2017 alussa. YLL:n mahdollisesta jäsenyydestä päättää vuoden 2016 liittokokous.

YLL on ollut Suomen Ammattijärjestöjen Keskusliiton (SAK) jäsen huhtikuusta 1947 lähtien. Vanhempi SAK:lainen journalistijärjestö on Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto (SSSL). Kumpikaan ei enää solmi työehtosopimuksia.

Journalistien työehdoista neuvotteleva Suomen Journalistiliitto kuului Toimihenkilö ja Virkamiesjärjestöjen Keskusliittoon vuodesta 1927 mutta erotettiin 1974, kun SJL kieltäytyi liittymästä TVK:n lakkotukirenkaaseen. Journalistiliitto osallistuu uuden keskusjärjestön selvityshankkeeseen ja päättää jäsenyydestä vuoden 2016 aikana.

VAALIMATKALLA TALLINNASSA

Viron vaalien alla 20. – 21.2. tehdylle opinto- ja konserttimatkalle Tallinnaan osallistui 18 YLL:n jäsentä ja seuralaista.

Suomen Tallinnan suurlähetystössä Viron politiikan taustoja valottivat ministeri Heli Kanerva ja lähetystösihteeri Mika Mickelsson. Parlamenttitalossa tavattiin sosialidemokraattien ryhmäjohtaja Eiki Nestor ja kansanedustaja Mart Meri. Reformipuolueen kampanjasta kertoi vaalipäällikkö Annika Arras. Isänmaan ja Res Publican näkymiä selostivat pääministeriehdokas Juhan Parts ja puoluejohtaja Urmas Reinsalu. ”Todellista Tallinnaa” esitteli blogisti Sami Lotila.

PUOLEEN HINTAAN KANSALLISOOPERAAN

Suomen Kansallisooppera myöntää Yleisen Lehtimiesliiton jäsenkorttia vastaan 50 prosentin alennuksen normaalihintaisista lipuista, jotka ostetaan viikkoa ennen näytöstä. Jokaiseen esitykseen on mahdollista ostaa kaksi lippua alennuksella. Etu on voimassa rajatuilla paikoilla permannolla ja 1.parvella myyntitilanteen mukaan. Etuhintaiset liput voi lunastaa vain Oopperan lipunmyynnistä. Varaukset ja tiedustelut Oopperan myyntipalvelusta (09) 40302210.

Alennukset eivät koske ensi-iltoja tai vierailunäytäntöjä eikä 4.9.2015 ensi-iltaan tulevaa Oopperan kummitusta. Alennus ei koske lipun sisältämää palvelumaksua (1,50-3,50 €), vaan alennusprosentti lasketaan lipun hinnan palvelumaksuttomasta osuudesta.

15% ALENNUS SOKOS-HOTELLEISSA

Sokos -hotellit tarjoaa Yleisen Lehtimiesliiton jäsenille 15 prosentin alennuksen kesäkuun alkuun asti seitsemässä Original Sokos hotellissa Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Lappeenrannassa, Kajaanissa ja Iisalmessa (varauskoodi LIITTO2015) sekä kahdessa Radisson Blu hotellissa Espoossa ja Oulussa (varauskoodi LIITTO).

JÄSENMAKSUJA MYÖHÄSSÄ

Alennuksia saa vain jäsenkortilla, joka on varustettu voimassa olevalla vuositarralla. Tarra on lähetetty kaikille vapaajäsenille ja niille jäsenille, jotka ovat suorittaneet vuoden 2015 jäsenmaksun. Jäsenmaksu on 37 € ja se maksetaan Yleisen Lehtimiesliiton tilille FI2914433000104056 Nordeaan. Viitenumero on jäsenkortissa oleva jäsennumero.

AIRA SELIN IN MEMORIAM

Yleisen Lehtimiesliiton vapaajäsen Aira Selin kuoli Vantaalla 11. maaliskuuta 87-vuotiaana pitkän sairauden uuvuttamana. Aira työskenteli Demokraattisen Lehtipalvelun kotimaan toimittajana 1960 – 1985.