Jäsentiedote 3/2009

Kuka oli Cay Sundström?

Yleisen Lehtimiesliiton Helsingin Ruoholahdenkadulla omistama huoneisto on huhtikuun tyhjillään vuokralaisen vaihtumisen takia. Liiton tärkeimpään omaisuuteen voi tutustua jäsentapaamisessa, jossa Christina Nordgren-Siivonen ja Seppo Siivonen kertovat suurlähettiläs Cay Sundströmin aatteellisesta taustasta ja testamentista, jolla huoneisto siirtyi Yleiselle Lehtimiesliitolle.

Osoitteessa Ruoholahdenkatu 6 A 11 perjantaina 24. huhtikuuta klo 17.00 alkaen pidettävässä tapaamisessa on tarjolla virvokkeita ja pientä purtavaa. Tarjoilun järjestelyjen takia pyydämme ennakkoilmoittautumista keskiviikkoon 22. huhtikuuta mennessä sihteeri Markku Vainiolle sähköpostilla yll@welho.com tai puhelimella 0440 773 004.

 

Opintomatka Itä-Viroon

Tämän vuoden opintomatka tehdään 3.- 6. syyskuuta Itä-Viroon teemalla ”Monikansallinen Viro”. Matkalla tutustutaan vähemmistökansallisuuksien oikeuksiin ja erityisesti venäjän kielen asemaan ja merkitykseen Virossa. Itä-Vironmaan maakunnan 213 000 asukkaasta vain 18 prosenttia puhuu viroa.

Yleisen Lehtimiesliiton jäsenille matka maksaa 209 euroa ja muille 229 euroa. Matkojen lisäksi hintaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneessa, aamiaiset, lounaat ja sisäänpääsymaksut. Opas Enn Anupõld on mukana koko matkan ajan.

Matkanjohtaja Jaakko Tiainen ottaa ilmoittautumisia vastaan sähköpostilla jaakko.tiainen@iki.fi, puhelimella 050 301 1306 tai kirjeitse osoitteeseen Hilpi Kummilan tie 4 A 27, 13200 Hämeenlinna. Matka maksetaan YLL:n tilille Nordea 144330-104056, viite 3 09099.

Ilmoittautumisia toivotaan mahdollisimman pian, ja viimeistään heinäkuun 20. päivään mennessä. Matka toteutuu, jos sitovia ilmoittautumisia on määräaikaan mennessä tullut vähintään 25 .

Matkalle lähdetään Helsingistä torstaina 3.syyskuuta kello 11.30 Viking XPRS ‑pikalaivalla. Tallinnasta jatketaan bussilla Meriväljan lähiöön, missä Laura ja Jorma Rotko tarjoavat pihallaan piknik ‑lounaan. Jorma ja Riigikogun ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Enn Eesmaa valottavat Viron politiikkaa.

Illansuussa matka jatkuu Narvaan, missä perjantaina tutustutaan EU:n lähialueyhteistyöhön, mm työpaikkaliikenteen järjestelyihin Narvan ja Venäjän Ivanogorodin välillä. Käymme myös Narva Prospekt ‑lehden toimituksessa.

Itä-Vironmaan pääkaupungissa Jõhvissa tapaamme maaherran ja hänen integrointipolitiikasta vastaavan avustajansa. Käymme arkkitehtuuriltaan Länsi-Euroopan stalinistimmassa kaupungissa Sillamäessä ja tutustumme sen salaiseen rooliin Neuvostoliiton ensimmäisen atomipommin tuottamisessa. Käynti Kaivosmuseossa tai Palavan kiven museossa valaisee Viron energiapolitiikkaa, mm. ydinvoimalahanketta.

Itä-Viron päiviin mahtuu myös yhteisiä hetkiä, viihdettä ja kenties yllätyksiäkin. Tallinnaan palaamme aamupäivällä sunnuntaina 6. syyskuuta. Tällöin voi käydä ostoksilla tai poiketa vaikkapa Kumussa. Laiva lähtee kello 16.30 ja on Helsingissä kello 19.

 

Elokuun risteilyllä vielä tilaa

Euroopan vasemmiston tilaa elokuussa pohtivassa laivaseminaarissa on vielä pari vapaata paikkaa YLL:n jäsenille ja seuralaisille. Ilmoittautua voi sihteerille.

Seminaari alkaa Helsingin Katajanokan laiturissa olevalla Viking Linen m/s Gabriellalla sunnuntaina 16.elokuuta klo 13.00 ja jatkuu Tukholmassa maanantaina 17. elokuuta klo 15.00. Laiva palaa Helsinkiin tiistaina 18. elokuuta klo 10.00.

Seminaarissa arvioidaan Euroopan parlamenttivaalien tulosta ja vasemmiston GUE/NGL –ryhmän tilannetta vaalien jälkeen, vasemmiston vastausta finanssipääoman kriisiin sekä Vasemmistoliiton ja Euroopan vasemmiston tulevaisuuden näkymiä. Ohjelmasta kerrotaan tarkemmin seuraavassa tiedotteessa.

Noin sadan euron osallistumismaksu pitää sisällään majoituksen kahden hengen ikkunallisessa hytissä ja kaikki ateriat laivalla.