Vilnan-matkalla tutustuttiin Liettuaan ja tavattiin Valko-Venäjän oppositiota

Yleisen Lehtimiesliiton tämän vuoden opinto- ja kulttuurimatka suuntautui Vilnaan, Liettuaan, syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Nelipäiväisessä matkaohjelmassa oli kulttuurin ja turismin lisäksi politiikkaa.

Perjantaina osa seurueesta vieraili Liettuan kansallisoopperan katsomassa Prokofjevin baletin Romeo ja Julia. Asiantuntevat katsojat arvioivat koskettavimpien tulkintojen tulleen tällä kertaa sivuroolien esittäjiltä. Lauantaina 18-henkinen seurue tutustui oppaan johdolla Vilnan vanhaan kaupunkiin. Kierros alkoi aivan hotellin kupeessa sijainneesta 1400-luvulla rakennetusta Vilnan katedraalista ja kulki vanhan kaupungin katuja, historiallisten kirkkojen, meripihkanäyttelyn ja yliopistokorttelin kautta presidentin palatsille. Sunnuntaina katseltiin nähtävyyksiä ja vierailtiin Užupisin vapaavaltiossa.

Poliittinen ohjelma painottui maanantaille. Aamupäivällä delegaatio vieraili Suomen suurlähetystössä, jossa suurlähettiläs Arja Makkonen kertoi Liettuan poliittisesta tilanteesta ja vastaili ajankohtaisiin kysymyksiin. Keskustelunaiheena oli muun muassa naapurimaan Valko-Venäjän tilanne sekä Liettuassa käsittelyssä oleva parisuhdelaki.

Osa seurueesta tapasi maanantaina vielä Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan ja muita toimijoita, jotka pakenivat vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen Liettuaan. Tsihanouskaja totesi, että oppositio haluaa rauhanomaisen neuvotteluratkaisun Valko-Venäjän tilanteeseen, mutta korosti, että neuvottelut tulee käydä opposition ja Aljaksandr Lukašenkan hallinnon välillä, ei lännen ja hallinnon. He kertoivat maan kansalaisyhteiskunnan toimivan aktiivisesti ja väkivallattomasti yli maiden rajojen, ja internetin aikakaudella olisi väärin sanoa heidän toimivan ’maanpaossa’. Opposition edustajien käsityksen mukaan Lukašenka on käynyt epätoivoiseksi ja odotettavissa voi olla sotilaallisia provokaatioita maan rajoilla.