Jäsentiedote 4/2011

Yleisen Lehtimiesliiton toiminta jatkuu vilkkaana opintomatkojen ja kulttuurin merkeissä. Tallinnan ja Brysselin jälkeen käydään elokuussa Kööpenhaminassa ja loppusyksystä mahdollisesti Pietarissa, jos viisumivapaa laivaliikenne jatkuu. Kulttuuririntamalla on tarjolla matka Lapualle sekä käynti KOM-teatterissa ja Helsingin Musiikkitalossa.

ELOKUUSSA KÖÖPENHAMINAAN

YLL järjestää 22. – 26. elokuuta viiden päivän opintomatkan Kööpenhaminaan, jossa tutustutaan mm Tanskan maahanmuuttopolitiikkaan ja uusiutuviin energiavaroihin.

Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto tukee matkaa apurahalla, mistä syystä hinta on saatu todella edulliseksi. Se on jäsenille 350 € ja muille 400 €.

Matkan 20 osanottajaa valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Etusijalla ovat ne, jotka eivät päässeet YLL:n muille tämän vuoden matkoille. Matkanjohtajana toimii sihteeri Markku Vainio, joka ottaa kesäkuun loppuun asti ilmoittautumisia vastaan sähköpostiosoitteessa yll@welho.com ja puhelinnumerossa 0440773004.

Kööpenhaminaan lähdetään Helsinki-Vantaan lentokentältä maanantaina 22. elokuuta kello 08.25. Paluu on perjantaina 26. elokuuta kello 18.05. Majoitus on kahden hengen huoneissa Copenhagen Strandissa. Historialliseen satamamakasiiniin rakennettu kolmen tähden hotelli sijaitsee kanavan rannalla osoitteessa Havnegade 31, Nyhavnin ravintoloiden ja Christiansborgin parlamenttitalon naapurissa.

KULTTUURIMATKA LAPUALLE

Tämän syksyn kulttuurimatka järjestetään maanantaina 15. elokuuta. Kohteena on eteläpohjalainen Lapua, joka pääsi historiaan 30 -luvun äärioikeistolaisen kansanliikkeen syntypaikkana. Kaupunki muistetaan myös huhtikuussa 1976 tapahtuneesta Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä, joka tappoi 40 työläistä.

Kaupungin nykypäivään tutustutaan kaupunginjohtaja Paavo Latva-Raskun tarjoamalla lounaalla ja jokiristeilyllä. Lisäksi ohjelmassa on käynti kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa, missä sijaitsevat Patruunatehtaan ja Lapuanliikkeen museot, Matkailupuutarhassa ja Carl Ludvig Engelin piirtämässä Lapuan kirkossa, missä on Suomen suurimmat urut.

Helsingistä Lapualle matkustetaan 15. elokuuta kello 7.30 lähtevällä junalla. Helsinkiin palataan 19.50 tai myöhemmin. Pääkaupunkiseudulla asuville jäsenille osanottomaksu on 50 € ja seuralaisille 80 €. Muualta tulevien osanottomaksu määräytyy junalipun hinnan mukaan. Mukaan pääsee 15 henkeä. Sihteeri ottaa ilmoittautumisia vastaan heinäkuun loppuun asti.

 

VADELMAVENEPAKOLAINEN KOMISSA

YLL on varannut 20 lippua KOM -teatterin Vadelmavenepakolaisen näytökseen keskiviikkona 21. syyskuuta. Kappale alkaa kello 19.00 Kapteeninkatu 26 sijaitsevassa teatterissa. Lippujen hinta on jäsenille 20 € ja seuralaisille 24 €. Sihteeri ottaa ilmoittautumisia vastaan 15. syyskuuta asti.

 

RAHMANINOVIA MUSIIKKITALOSSA

YLL vierailee Helsingin uudessa Musiikkitalossa perjantaina 18. marraskuuta kello 17.30 alkaen. Ohjelmassa on opastettu kiertokäynti ja Helsingin kaupunginorkesterin Rahmaninov–gaalakonsertti, joka alkaa kello 19.00. Orkesteria johtaa Dima Slobodeniouk ja pianosolistina on Denis Matsujev. Ohjelmassa on Sergei Rahmaninovin ensimmäinen pianokonsertto ja kolmas sinfonia.

Osanottomaksu on 5 €. Mukaan pääsee 20 ensin ilmoittautunutta niin että etusijalla ovat liiton jäsenet. Sihteeri ottaa ilmoittautumisia vastaan marraskuun alkuun asti.

 

EUROOPAN KOMISSION VIERAINA

Euroopan komissio kutsui 20 Yleisen Lehtimiesliiton jäsentä kolmen päivän vierailulle Brysseliin 17. – 19. toukokuuta. Komission päämajassa Belraymontissa ja Suomen EU-edustustossa saatiin korkean tason taustatietoa Euroopan rahoituskriisistä, joka matkan aikana tuli yhä ajankohtaisemmaksi.

Euroopan talouden tilaa valottivat talouskomissaari Olli Rehnin kabinetin jäsen Taneli Lahti, viestintäpääosaston edustaja Mauno Hänninen ja edustuston lehdistöneuvos Jussi Seppälä. Komission Makedonia -yksikön suomalainen päällikkö Kristian Hedberg kertoi laajentumisprosessista. Unionin tiedotuspolitiikkaa selostivat Manuel Romano ja Michelle Gill lehdistö- ja viestintäpääosastolta. Komission maahanmuuttopolitiikkaa selosti Marcin Grabiec sisäasiain pääosastolta.

Ohjelmaan mahtui myös käynti Euroopan parlamentissa, missä apulaispääsihteeri Sanna Lepola kertoi eurovasemmiston GUE/NGL -ryhmän toiminnasta ja Pauliina Murto-Lehtinen lobbauksen uusista säännöistä. Mepit Paul Murphy Irlannista ja Rui Tavares Portugalista valottivat kriisimaiden ongelmia.

 

ANNA KONTULA EDUSKUNTAAN

YLL antoi huhtikuun eduskuntavaaleissa symbolisen sadan euron vaalituen kolmelle sitä hakeneelle Vasemmistoliiton ehdokkaana olleelle jäsenelleen. Heistä kansanedustajaksi pääsi tamperelainen Anna Kontula. Parhaat onnittelut Annalle!

 

MARJATTA PALUSKI KUOLLUT

Yleisen Lehtimiesliiton hallituksessa pitkään vaikuttanut Marjatta Paluski kuoli 69-vuotiaana Heinolassa 6. huhtikuuta 2011.