Hannu Pulkkinen in memoriam

Filosofian tohtori, graafinen suunnittelija Hannu Pulkkinen kuoli itsenäisyyspäivänä 69 vuoden iässä koronaviruksen uhrina. 

Tiedotusopin ja graafisen suunnittelun tutkinnot suoritetuaan Hannu teki pitkän uran lehtien ulkoasun suunnittelijana, konsulttina ja kouluttajana. Tärkeimpiä työnantajia hänelle olivat Ilta-Sanomat, Sanoma-konsernin maakunta- ja paikallislehdet sekä viimeiseksi Helsingin Sanomat. Sivutöinään hän teki kymmeniä lehtiuudistuksia järjestö-, ay- ja aikakauslehdille. Hänen kynästään syntyi myös Taloussanomat-lehden ilmiasu 1997.

Työn ohessa syntyi myös tohtorin väitöskirja painetun uutismedian arkkitehtuurista ja visualisoinnista 2008. Tämän jälkeen hänet kutsuttiin Tampereen yliopiston vierailevaksi journalistiikan professoriksi lukuvuodeksi 2010-11.

Hannun uran suurin projekti oli Helsingin Sanomien lehtiuudistus 2010-13, jossa maan ykköslehti muokattiin tabloid-formaattiin.

Nuorempana Hannu Pulkkinen oli myös Yhteisrintama-lehden päätoimittaja, Ydin-lehden varapäätoimittaja, KSL:n tiedotussihteeri ja työministeri Arvo Aallon erityisavustaja.

Vapaa-aikoinaan Hannu Pulkkinen harrasti kuvataidetta ja aforistiikkaa. Neljällä vuosikymmenellä eri lehdissä, muun muassa Kansan Uutisissa julkaistuista kuvitetuista aforismeista julkaistiin 2020 valikoima Pakkosiirtoja-kirjana. YLL tuki kirjan julkaisua.